Сообщение Erich Schmitt » Вт ноя 06, 2018 2:08 am
"Gdzież ręczna broń? - Ach, dzisiaj pracowała więcej,
Niż na wszystkich przeglądach za władzy książęcej;
Zgadłem, dlaczego milczy, - bo nieraz widziałem,
Garstkę naszych walczącą z Moskali nawałem."
A.Mickiewicz, "Reduta Ordona", 1832 r.
"...Gdy nieprzyjaciel wdarł się do reduty nr 54, kapitan piechoty Nowosielski wysadził ją w powietrze wraz z majorem, kilku oficerami i mnóstwem żołnierstwa rosyjskiego naturalnie, i że sam padł ofiarą swego bohaterstwa. Stwierdzenie tego faktu przez uczestniczącego w tej walce jenerała, akcentowane w jego Pamiętnikach z całą powagą i tą intencją, by położyć kres „okrutnej pomyłce”, wydzierającej „umarłemu pięknych i wielkich poświęceń zasługę” (Bartoszewicz, Legenda o Ordonie, „Tygodnik Ilustrowany” 1912, nr 46, s. 955; Bełza, Ordon czy Mickiewicz, „Kurier Warszawski” 1911, nr 327; Dybowski, Drobne sprostowania o reducie Ordona, „Kurier Lwowski” 1917
"...Когда неприятель ворвался в редут № 54, капитан пехоты Новосельский взорвал укрепление на воздух вместе с майором, несколькими офицерами и множеством (вражеских) русских солдат, и сам пал жертвою своего геройства. Утверждение этого факта участвовавшим в этой битве генералом, принятое в его "Дневниках" со всем радением и тем стремлением, сделано, дабы положить конец "ужасной ошибке", лишающей "умершего прекрасных и великих посвящений заслуги". (Бартошевич, Легенда об Ордоне, "Иллюстрированный Еженедельник" 1912, нр. 46, с. 955; Белза, Ордон или Мицкевич, "Варшавский Курьер" 1911, нр. 327; Дыбовский, "Небольшие исправления рассказа о редуте Ордона, "Львовский Курьер", 1917.
Tobu tame ni ikite, jikkō shite, jikkō, ikiru tame ni tobu ka shinimasu ka jikkō shite, tobu ikiru tame ni tobu tame ni ikimasu. Takai ēsu.
САМЫЙ ДАРКФЬЮНЕРАЛЬНЫЙ И САМЫЙ МАРДУЧНЫЙ